Zondag 1 maart.

 

Vanmorgen hebben we afscheid genomen van Gerard en Margot. Zij blijven nog een poosje in Tafraoute. Jammer dat ze niet verder mee kunnen maar het is niet anders. Even slikken en wegrijden.

We zouden een voor ons nieuwe route naar Icht rijden. Het eerste stuk tot even voorbij Izerbi was smal en een beetje rafelig. Hier zit ook een bergpasje in, erg mooi. Voorbij Izerbi is een nieuwe twee-baans asfaltweg aangelegd. Deze is er nu ongeveer twee jaar. Het is er niet druk, de tegenliggers waren op één hand te tellen. De route gaat eerst door droge, okergele bergen. Ineens gaat het steil naar beneden een diepe kloof in. Beneden kom je bij een klein dorpje. Hier zijn we even gestopt, je hoorde alleen de vogels in de palmerie. Net voorbij het dorp was een hele groep Barbarijse grondeekhoorns ( met dank aan Thole ). Deze diertjes zijn erg schuw en watervlug maar ik kon toch een mooi plaatje maken. Het reed prachtig door de kloof, langs en soms door een droge rivier. Verderop waren weer een paar dorpjes en palmeries. Net voorbij Tamessoult vonden we een plekje om een broodje te eten. Ook hier was een oase en iemand was bezig zijn akker van water te voorzien. Dit ging op de traditionele wijze door met een spade dijkjes door te breken en andere weer te dichten.

Tegen 3 uur waren we op de camping bij Icht. Hier zijn we al vaker geweest. Er is een splinternieuw toiletgebouw neergezet. Het oude was ook niet zoveel meer en is verbouwd tot receptie. We vonden een mooi plekje onder de palmen. Het bleef lang warm vandaag, we hebben buiten gekookt en tot half tien buiten gezeten.

 

 

Dinsdag 3 maart.

 

Eigenlijk zouden we gisteren in Icht blijven. Het waaide echter behoorlijk toen we wakker werden.  Het voelde niet lekker en dus zijn we naar Tata gereden.

Het was een hele andere rit dan zondag. 145 km vlakke weg met in de verte de bergen en af en toe een dorpje. We hadden een koffiestop in de middle of nowhere.  Ondanks de droogte is hier en daar toch wat landbouw. Blijkbaar is onder de grond nog water wat met behulp van elektriciteit opgewekt door zonnepanelen opgepompt wordt.

Tegen een uur waren we op camping Les Palmiers. Meestal is het hier ontzettend druk maar dat viel mee. We kregen een mooi plekje onder een paar palmbomen. Dat was fijn want het was erg warm, 32 graden. Het blijft ook nog een paar dagen deze temperatuur. We hadden geen zin om te koken dus hebben we tajine besteld en lekker bij de camper opgegeten.

Vanmorgen zijn we op de fiets naar het centrum gegaan, er moesten boodschappen worden gedaan. Op de fiets was het lekker. We verbazen ons er iedere keer weer over dat veel Marokkanen nog een dikke jas aanhebben. Het was leuk weer in de stad te zijn. De kapster was er ook nog en ik heb gelijk maar een afspraak gemaakt voor morgen. Het wordt hoog tijd.

Vanmiddag hebben we ons maar een beetje rustig gehouden. Om het binnen niet onnodig op te warmen hebben we buiten gekookt. Om acht uur was het afgekoeld en hebben we nog een rondje gelopen. Tot tien uur lekker buiten gezeten. Er is één voor\nadeel aan deze plek, we hebben geen tv want de schotel staat achter twee palmbomen.

 

Donderdag 5 maart.

 

We hebben echt een fijn plekje op de camping. Er zijn vier warme douches bijgekomen. Het gebouwtje stond er vorig jaar al maar nu is er een mooie zonneboiler en zonnepanelen.  Op de dependance staan maar twee campers maar het hek naar de palmerie\ jeu de boulebaan is open en daar staan nu ook campers. Er wordt flink uitgebreid.

Het is niet zo druk als andere jaren. Of het komt door het coronavirus weten we niet maar er zijn al veel Fransen weg.

De kapster heeft me weer prima geknipt, ik kan er weer even tegen. We hadden een praatje over het weer en ze zei dat het momenteel 10 graden te warm is voor de tijd van het jaar. Gelukkig  gaat het weer een beetje afkoelen.

Gistermiddag zijn we ondanks de warmte toch een rondje gaan fietsen. Over de weg naar het volgende dorp. Er bloeit nog mimosa hier en daar. Door de palmerie zijn we teruggegaan. Lekker in de schaduw over de zandpaadjes. Het waterpeil in het bassin voor de irrigatie was wel een meter lager dan vorig jaar. Ook hier is gebrek aan water, net als in heel zuid-Marokko. Door de rivierbedding zijn we weer teruggefietst naar de camping. Leuk rondje!

Weer buiten gekookt en lang buiten gezeten.

 

 

Vandaag zijn we na de koffie gaan fietsen. Op de fiets vang je een lekker windje. We kwamen in het nieuwe stadsdeel terecht en moesten door de droge bedding weer terug  en kwamen bij de markt weer uit. Iedereen gaat hier door de bedding want dat scheelt een eind lopen of fietsen.

Daarna zijn we naar de andere camping gefietst om te kijken of Dick en Trudy uit Andijk er nog waren. Ze waren er nog! Morgen gaan ze weer een stukje verder. Gezellig een tijdje zitten kletsen. Die camping ligt mooier als onze maar het is er wel veel warmer, geen schaduw, dus wij blijven hier staan.

Vanmiddag lekker geluierd en vanavond in de stad gegeten. Was te warm om te koken! De zon ging mooi rood onder, morgen vast weer mooi weer.

Gerard en Margot zijn inmiddels in Aourir aangekomen, in de buurt van Agadir.

Wegens het coronavirus is het festival in Tafraoute afgelast. Waarschijnlijk wordt het Nomadenfestival in Mhamid ook afgelast. Misschien slaan we Mhamid dan wel over. We weten het nog niet, het wordt er ook erg warm.

 

 

Vrijdag 6 maart.

 

Het was lekker een beetje koeler vandaag, ongeveer 4 graden en dat voel je toch. Beetje wind erbij, heerlijk.

Vanmiddag weer een rondje gefietst. Eerst naar de palmerie aan de overkant van de rivier. Meestal gaan we dan rechtsaf maar nu eens de andere kant op. Dan kom je in een oud leemdorp met smalle steegjes en veel schaduw. De huizen hebben dikke lemen muren, prima isolatie. Het was er heel stil, niemand buiten de deur. Aan de andere kant van het dorp gingen we weer de palmerie in. Het was er lekker koel en er stroomde veel water door de goten voor de graanveldjes tussen de palmen. Na door nog een dorpje te zijn gefietst kwamen we bij de andere camping uit. Die waar we gisteren waren met aan de overkant een oude kasbah. Daar moeten we nog eens gaan kijken.

Terug in Tata hebben we een bakje koffie gedronken en een paar boodschappen gedaan.

Vanavond hebben we weer lekker tot tien uur buiten gezeten.

 

 

Zondag 8 maart.

 

We fietsen alle dagen een rondje.

Maar gisterochtend moest er eerst geklopt, stofgezuigd en gedweild worden. Als het zo warm is doe je niet zoveel en met de ramen wijd open waait er wel wat naar binnen!

Gistermiddag zijn we naar de kasbah bij de andere camping geweest. Het grootste deel is vervallen, maar langs de kant zijn nog wat bewoonde huizen en boven is nog een leuke bed en breakfast. Hierna zijn we nog een rondje Tata gefietst en bij het plein hebben we nog een jus d’orange gedronken. Wel aan de schaduwkant, de overkant was te warm en daar was het ook heel stil.

 

 

Vanmiddag zijn we het dal achter Tata een stuk ingefietst. Tata wordt omringd door mooie bergen.  De weg loopt met een grote boog om de palmerie heen en dan kom je weer in het ons bekende buurdorp. Langs een mooi gekleurd schooltje, onder het oude dorp langs, langs het oude kerkhof en door de palmerie kwamen we weer bij de camping uit. Leuk rondje!

 

 

Dinsdag 10 maart.

 

Gisteren hebben we onze Italiaanse buren uitgezwaaid. Die moesten weer naar huis. Ze zagen er een beetje tegenop want ze wonen in de buurt van Milaan.

We wonen hier al weer ruim een week. Donderdag gaan we weer een stukje rijden en vandaag was het was- en poetsdag.

Ook zijn we de stad nog even in geweest voor wat boodschappen. Tata  is heel gezellig om door te lopen, het is ’s ochtends gezellig druk op straat. Er zijn veel winkeltjes. De uitbouwtjes met de koepeltjes ervoor zijn bedoeld om het binnen wat koeler te houden en dat werkt. De winkelstraten zien er allemaal zo uit.

 

 

Woensdag 11 maart.

 

Vanmiddag hebben we een laatste fietstochtje bij Tata gemaakt. Deze doorgaande weg naar het noorden hadden we nog niet gedaan. Ook deze weg loopt door een dal met mooie bergen erlangs. Het verkeersbord beloofde veel dieren op de route maar er was niets te zien. Wie kan ons vertellen wat het tweede bord betekent? Volgens ons is het een verbodsbord, maar verboden voor wat?

Na een km of acht zijn we weer teruggegaan. De weg ging omhoog en het begon ook harder te waaien. Af en toe zagen we een zandhoosje langskomen. Het was een leuk tochtje. Na al dat gefiets hebben we nu een beetje  een indruk van de omgeving. Mooi al die bergen!

Inmiddels hebben we de mat weer opgerold. Het werd weer tijd na tien dagen. Eigenlijk zouden we naar Merzouga gaan. Door alle maatregelen rond het coronavirus worden we een beetje onrustig en gaan we liever alvast wat naar het noorden in plaats van verder naar het zuiden. Met een paar dagen kunnen we in de buurt van Marrakech zijn. Daarvandaan zijn we gauw bij de boot als het nodig is.