Marokko 2019.

Op 2 januari vertrekken we weer, met bestemming Marokko.

De eerste rit is naar Kortessem  in België en daarna de Camperplaats in Langres in Frankrijk. Waar we de volgende nachten staan weten we nog niet.

Op 8 januari moeten we in Barcelona zijn, de boot vertrekt daar om 10 uur. 

9 januari komen we dan aan in Tanger Med in Marokko.

Dan gaan we zo snel mogelijk naar het zuiden voor het mooie weer.

 

 

Donderdag 3 januari.

 

Gisteren zijn we na een gezellige oudejaarsviering bij de kinderen weer vertrokken richting Marokko.

We raakten pas tegen half 12 weg en om 3 uur waren we in Kortessem in België. Hier is een cp bij de sporthal en ’s avonds was er best wat sportverkeer. Maar de plek was gratis en we konden ook nog aan de stroom en dat is fijn als het heel koud is, dus niet zeuren.

Nog even een rondje gelopen en een boodschapje gedaan bij de Aldi om de hoek en lekker met de kachel aan in de camper.

Vanmorgen reden we om 9 uur richting Luxemburg. In de Ardennen hadden we op 600 meter hoogte bij Baraque de Fraiture een sneeuwbuitje maar later klaarde het weer op.

In Luxemburg moesten we natuurlijk tanken, er ging 72 liter in. Dit voor de prijs van € 1,03 per liter, 10 km verderop in Frankrijk was het 50 cent duurder. Geen wonder dat die mensen allemaal protesteren. Dat viel trouwens erg mee, we hebben één groepje “gele hesjes”gezien. Die stonden vriendelijk, lachend te zwaaien op een rotonde. Maar we staan nu pas in Langres, we zijn Frankrijk nog lang niet door!

Langres is een mooi, oud vestingstadje op een heuvel. We hebben dan ook een mooi uitzicht.

Vanmiddag zijn we nog even het stadje ingelopen om brood. Het is hier nog volop kerstsfeer.

Nu is het koud buiten, 0 graden. Binnen brandt lekker de kachel en we zitten heerlijk. Morgen weer verder!

 

Klik op de foto om hem te vergroten.

 

Zaterdag 5 januari.

 

Langs deze route tolwegen vermijden schiet niet erg op. Gisteren zijn we tot Vienne gekomen, iets ten zuiden van Lyon. Heel veel stadjes, dorpjes, stoplichten en rotondes. Wel mooi gereden langs de druivenvelden waar nu druk gesnoeid wordt.

Vandaag ging iets vlotter. Weer helemaal binnendoor en er waren veel wegen met platanen erlangs.

Vanmorgen waren er nog wat gele hesjes op de weg maar dat was gelukkig aan de andere kant en wij hadden nergens last van.

We staan nu bij een Nederlander op zijn erf die hier al 34 jaar woont. Zijn terrein is groot en hij is bezig om er een cp van te maken en staat alvast in campercontact. De plek is bij Lunel, tussen Nimes en Mont Pellier.

Om 3 uur waren we hier en we konden in de zon zitten! Wel met de jas aan hoor want het waait hier hard.

 

Zondag 6 januari.

 

Om 9 uur waren we weer op pad. De zon scheen weer heerlijk maar het waaide nog steeds erg hard, een koude noordenwind.

We hadden geen haast dus reden we om via Sete, daar waren we nog nooit geweest. Dat was flink zoeken daar want er was een brug afgesloten en geen omleiding aangegeven. Gelukkig was het niet zo druk op de weg en vonden we toch een andere route. Voorbij Sete zou er aan beide kanten van de weg water moeten zijn, aan de ene kant een binnenmeer en aan de andere kant de Middellandse zee. Dat was er ook wel maar je kon het alleen niet zien! Aan de ene kant liep een spoordijk en aan de andere kant waren duintjes. Viel een beetje tegen.

Ondanks de harde wind hebben we toch wel lekker gereden vandaag. Om 3 uur waren we bij de outlet bij La Jonquera net over de grens in Spanje.

Even geshopt en een paar boodschapjes gedaan.

Tijdens de zonsondergang waren er een paar mooie cumuluswolken te zien.

De wind is nu gaan liggen en vannacht blijven we hier staan met nog 14 campers.

 

 

Maandag 7 januari.

 

Ondanks het vrachtverkeer hebben we toch lekker geslapen vannacht.

Na het ontbijt moesten we eerst lpg tanken als reserve in Marokko. We hebben ook twee propaanflessen mee want onze koelkast doet het niet zo goed op het Marokkaanse gas, vooral als het ’s nachts wat kouder is.

Zo gaan we het vast wel redden!

Hierna zijn we naar Capmany gereden naar de wijnboer, dit is een paar kilometer verder. We hebben een paar 5 literpakken gekocht voor in Marokko want daar is het bijna niet te krijgen.

Toen konden we door naar Barcelona. Truus stuurde ons netjes helemaal tolvrij naar de cp in San Boi, iets ten zuiden van Barcelona. Om een uur waren we hier en de zon scheen.

Hier vlakbij ligt La Colonia de Guell, dit is net zoiets als Batadorp in Gelderland. In 1890 heeft meneer Guell hier een textielfabriek gebouwd en voor de arbeiders een woonwijkje met rijtjes arbeidershuisjes. Er was ook een school, een kerk, een theater en een kasteeltje waar waarschijnlijk Guell zelf woonde. In het parkje staat ook nog een kerkje ontworpen door Gaudi. Hierin bevind zich ook de tombe van Gaudi.

Het was lekker weer en we hebben hier een poosje rondgekeken.

Nu staat de tas gepakt om morgen mee te nemen op de boot. Dat wordt vroeg op morgen want eigenlijk moeten we om 6 uur in de haven zijn. Het is hiervandaan maar 17 km rijden.

 

 

Dinsdag 8 januari.

 

Om half 6 ging de wekker. Gauw de kleren aan en toen naar de haven gereden. Volgens de mail van GNV. Moesten we bij de San Bertran terminal zijn. Die vonden we snel maar we wisten niet precies waar we moesten zijn. Gelukkig was het nog niet druk op de weg en we hebben een paar rondjes gereden om Columbus op de rotonde. De coördinaten die we hadden waren van een parkeergarage en daar konden we niet in. De andere coördinaten die we hadden waren van een gesloten kantoor van GNV, hadden we ook niets aan dus. Precies tussen die plaatsen in zagen we een paar Marokkaanse busjes staan en bij navraag bleken die met dezelfde boot te gaan als ons. Er was geen parkeerruimte maar we konden precies voor het hek staan waar we in moesten. Dat ging om kwart over 7 open en toen werden we in de rij gezet voor de boot. Om een uur of 9 kwam er beweging in de massa en konden we aan boord. We vertrokken mooi op tijd om kwart over 10.

De zee was heel kalm en we voeren rustig richting zon.

Na een uurtje konden we naar de douane met de paspoorten en de persoonsformulieren. Op zijn Marokkaans, chaos, maar na een uur waren we daar klaar. Gelukkig maakte een mevrouw ons erop attent dat we nog voor de autopapieren doormoesten naar een andere plek. Daar aangekomen, weer chaos, en nog een uurtje later waren we ook daar klaar. De papieren voor de camper die we thuis geprint hadden waren niet meer nodig. Ter plekke werd een nieuw formulier ingevuld en uitgeprint en dat is een half jaar geldig.

 

Woensdag 9 januari.

 

Heerlijk geslapen vannacht in ons stapelbedje en met een kalme zee. We voelen bijna niet dat we op een boot zijn, heerlijk zo.

Volgens schema waren we tegen 5 uur bij de haven van Tanger Med. We moesten nog even op de loods wachten en tegen half 6 meerde de boot aan. We stonden bijna vooraan dus we waren er snel af. Bij de douane werd alleen gevraagd of we iets aan te geven hadden en na een controle van het nieuwe autoformulier konden we door. Dit ging veel sneller als andere keren.

Om 7 uur waren we in Assilah op de cp. Morgen eerst internet en telefoon regelen en even bijkomen van de reis.