Dinsdag 3 mei.

Nu staan we bij Moullay Bousselham aan de kust, maar laat ik bij het begin beginnen.

Zaterdag zijn we naar Fes gereden. Het was 280 km en we hadden even geen zin in slechte wegen dus mooi over de tolweg. Voor het geld hoef je het niet te laten, ongeveer 11 €. Bij Rabat waren wegwerkzaamheden en moesten we even binnendoor met wat omleidingen en stoplichten op rare plaatsen dus ik keek goed mee. Dat was maar goed ook want we werden aangehouden door de politie, Dit gebeurt nooit dus dat is dan toch even schrikken. Volgens de agent waren we door rood licht gereden maar ik wist zeker van niet. Hij liet ons een brief zien en we zouden 700 dirham moeten betalen, bijna 70 €. Maar zonder proces-verbaal zou het minder zijn. Ik deed net of ik hem niet begreep en bleef volhouden dat het licht groen was. Zulke mondige vrouwen zijn ze hier niet gewend en na vijf minuten gaf hij het maar op. Blijkbaar was hij toch niet zo zeker van zijn zaak of probeerde hij een zakcentje te verdienen. We kregen nog een hele boze blik en mochten doorrijden. Volgende keer moesten we beter opletten!

In Fes ging het prima. Met de hulp van Truus konden we de P goed vinden.

Deze P is vlakbij de Bab Boujloud, de hoofdingang van de oude medina. Hij is dag en nacht bewaakt dus kun je hier goed overnachten en zo de medina inlopen.

We hadden alleen eerst nog wat woorden met de parkeerwacht, een oud chagrijnig mannetje die al bozer werd en zelfs zijn collega begon te slaan met zijn fluitje aan een touwtje.

Maar dit doet hij blijkbaar wel vaker want de collega gaf al aan dat hij niet spoorde en hij snapte ons wel. We stonden veel te dicht op een andere auto en we waren bang dat die het portier tegen onze camper zou slaan. De collega hielp ons de auto een stukje “omzetten”. We gaven hem de laatste sigaretten en toen was iedereen tevreden en heeft hij goed op onze campers gepast en konden wij rustig de stad in.

De medina van Fes is niet te beschrijven zo leuk. Je komt echt van alles tegen in de smalle straatjes en je kunt er alles kopen en zelf je kip uitzoeken, Het is er te smal voor auto’s dus de aanvoer van goederen gebeurt allemaal per ezel. Dit geeft af en toe opstoppingen  maar dat maakt allemaal niet uit, dan wacht je even.

Zaterdagavond hebben we op straat vlakbij de blauwe poort gegeten. Dit is zo leuk, er loopt van alles langs. Dit gaat door tot ’s avonds laat.

De blauwe poort is trouwens aan de ene kant blauw en aan de andere kant groen.

Zondag zijn we ook nog de medina in geweest. Met behulp van een simpel plattegrondje voor de richting hebben we heerlijk rondgelopen. Twee jaar geleden waren we met een gids geweest dus een heleboel hadden we al gezien. Zo zelf rondlopen is dan toch wel heel leuk en je herkent ook dingen van de vorige keer. Je beleeft het toch heel anders en het kan lekker in je eigen tempo.

De leerlooierij van 2 jaar geleden was gesloten wegens renovatie maar de andere konden we wel zien. Het is vast niet goed om hele dagen in die bakken met bijtende vloeistof te moeten werken. Maar waarschijnlijk zijn de mensen blij dat ze werk hebben.

Het koperslagerpleintje is ook heel leuk en bij de tombe van Moulay Idriss II is heel veel pracht en praal te bewonderen.

’s Avonds weer gezellig met zijn vieren op een ander terrasje gegeten. We hadden een goed excuus, het was in de camper te warm om te koken.

’s Nachts was het redelijk rustig op de P alleen waren er om 5 uur wel drie moskeeën in de buurt die tegelijk begonnen te roepen. Op het nabijgelegen marktplein werd ook tot half een gevoetbald maar dat klonk wel gezellig.

Maandag zijn we hier naartoe gereden.

De camping ligt mooi aan een lagune en boven ligt een leuk dorpje met aan de andere kant de oceaan met een mooi zandstrand. Daar zijn we vanmorgen even geweest.

Morgen gaan we door naar Asilah, onze laatste plaats hier en vandaar gaan we donderdagmorgen naar Tanger Med naar de boot.

Woensdag 4 mei

Kort ritje vandaag, ongeveer 85 km naar Asilah. We hebben mooi binnendoor gereden.

Onderweg was er veel landbouw, aardbeien waar veel vrouwen aan het plukken waren in kleurige kleding. Aardappelrooien werd wel door mannen gedaan, ze lummelen toch niet allemaal bij het café. Er wordt ook veel graan verbouwd maar soms vraag je je af of het nu gaat om het graan of om de klaprozen!

Toen we bij Asilah kwamen bleek de camperplaats te zijn opgeheven. Net zoals op veel andere plaatsen komen hier ook huizen te staan, we zijn benieuwd hoe het er over twee jaar uitziet.

We kregen een ander mooi plekje bij de muur van de medina. De medina is echt mooi met muurschilderingen en mooi gekleurde straatjes.

’s Avonds hebben we onze laatste tajine met zijn vieren gegeten in het dorp.

Vrijdag 6 mei 2016

 Gisteren zijn we weer overgevaren naar Algeciras in Spanje.

Alles ging goed, zelfs bij de douane ging het vlot. Met een half uur vertraging ging de boot.

Eenmaal aan de overkant hebben we afscheid genomen van onze reisgenoten, Gerard en Margot. Zij blijven nog een poosje in Spanje en wij gaan in vijf dagen naar huis.


Maak jouw eigen website met JouwWeb